FACT-FREE Opinies: hbo staat bol van oplichting en fraude

Arnold Heertje wist het al: “HBO staat bol van oplichting en fraude". In zijn column voor RTLZ deed Heertje november 2010 verslag van deze fraude: “Duidelijk is dat niet alleen Hogeschool InHolland onder leiding van Geert Dales bewust in de fout gaat, maar dat behoudens enkele goede uitzonderingen het hbo bol staat van valsheid in geschrifte en oplichting.” Die duidelijkheid zou blijken uit het feit dat “docenten en studenten thans in groten getale bereid zijn als getuige op te treden. Op de relevante adressen stromen de e-mails binnen van personeel en studenten die verslag doen van de criminele activiteiten van hun organisaties.” Sommige managers geven volgens Plasterk de schuld aan het foute financieringssysteem dat Plasterk in hoge mate ongemoeid heeft gelaten, maar Heertje vindt dat te makkelijk. “Nergens staat echter geschreven dat de perverse prikkel er dwingend toe noopt valse cijfers en valse beoordelingen van werkstukken te geven. Er zijn ook voorbeelden van docenten, die weigeren aan de fraude mee te doen op straffe van ontslag en degradatie.” De overkoepelende leiding aan de fraude wordt gegeven door Doekle Terpstra.
Ook weet Heertje hoe de fraude kan worden gestopt. “Omdat het hier om strafbare feiten gaat ligt het optreden van het Openbaar Ministerie voor de hand.”
Wat te denken van deze kritiek? Relevante adressen? Waar? E-mails, die binnenstromen? Hoeveel? Zijn die gecontroleerd? Aan een verhaal zitten soms twee kanten. Het enige waarmee we het moeten doen, zijn de blauw of bruine ogen van Heertje.
Uiteraard hebben we aan Heertje onze vragen voorgelegd. Zodra we een reactie ontvangen, zullen we ons melden.