Schaalvergroting als oplossing voor overcapaciteit

Op journalistensite Villamedia schrijft Leo Enthoven, oud-hoofdredacteur van het Deventer Dagblad, over de opleidingen journalistiek. Die bevinden zich volgens hem in een ‘deplorabele toestand’. Hij haalt er ter onderbouwing drie artikelen bij: één dat gaat over het hoge aantal uitvallers op de hbo-opleidingen journalistiek, één over het geringe aantal afstudeerders dat een baan binnen het vakgebied vindt en een – overigens vermakelijk – stukje over het gebrek een motivatie bij stagiairs bij Villamedia magazine.
Geen van die artikelen ondersteunt de stelling dat het droevig is gesteld met de journalistenopleidingen. Dat veel studenten tijdens het eerste jaar van hun studie ontdekken dat ze verkeerd gekozen hebben, kan ook betekenen dat de lat te hoog ligt. Je kunt opleidingen moeilijk verwijten dat ze een gebrek aan talent en motivatie blootleggen. En ja, veel afgestudeerden zoeken hun heil buiten de journalistiek. Zou dat iets te maken kunnen hebben met de beroerde werkgelegenheid? Het zegt in elk geval niets over het niveau van de hbo-opleidingen.
Volgens Enthoven ontbreekt het de gemiddelde afgestudeerde aan de scholen voor journalistiek aan kennis, vaardigheden en de juiste attitude. Waarop baseert hij zich? Zijn daar objectieve gegevens van? Als voormalig stagebegeleider op een krantenredactie heb ik vanzelfsprekend stagiairs meegemaakt van wie ik me afvroeg hoe ze ooit zo ver konden komen. Maar met hetzelfde gemak noem ik een aantal namen van talenten die we maar wat graag een contract aanboden.
De stelling dat er te veel journalisten worden opgeleid voor deze krappe arbeidsmarkt, snijdt hout. Maar hoe kun je dit probleem oplossen door alle journalistenopleidingen in één MediAcademie te bundelen? Dan maak je van veel kleine hoopjes een grote hoop, de kwantiteit blijft gelijk.
Enthoven spreekt zichzelf tegen. Enerzijds beklaagt hij zich over het te grote aantal afgestudeerden aan de scholen voor journalistiek, anderzijds verwijt hij de scholen dat ze te veel studenten naar huis sturen. Dat zijn oplossing – de MediAcademie – een probaat middel zou zijn om de overcapaciteit tegen te gaan, onderbouwt hij nergens.

Hans de Brouwer